Šta su proširene pore na licu i kako ih smanjiti

Šta su proširene pore?

 

Da bismo “neprijatelja” bolje razumele, hajde da ga upoznamo. Šta su ustvari proširene pore? Pore su mali otvori na koži kroz koje se oslobađa sebum i znoj. Takođe, pore su povezane sa folikulom dlake. Kada dođe do nekog od mogućih poremećaja u ovom malom otvoru na koži, mogu se pojaviti proširene pore. Iako proširene pore nisu medicinski problem, već više estetski, postoje slučajevi koji mogu doveti do infekcije i upalnog procesa. Kao problem tada se javljaju proširene pore i ožiljci, akne, mitiseri…

Zbog čega nastaju proširene pore?

Uzrok za uvećane, odnosno proširene pore mogu biti:

- akne i mitiseri

- povećano lučenje sebuma, a posledica mogu biti i proširene pore i masna koža

- oštećenja uzrokovana sunčevim zracima

- neaadekvatna nega lica

Kako ukloniti proširene pore?

Pre no nađemo najbolje rešenje za proširene pore, hajde da preispitamo tvoju dnevnu rutinu za negu kože. Jer verujemo da je adekvatna nega prvi korak koji rešava proširene pore i akne. Uz pomoć odgovarajuće nege, proširene pore se mogu smanjiti.

 

Ukoliko je tvoja koža masna, biraj preparate za čišćenje lica na gel bazi, a kremasti su namenjeni normalnoj i suvoj koži. Dobro čišćenje lica kod tretmana proširenih pora važan je korak, jer su uvećane pore “otvorenije” za ulazak prljavštine, ostataka šminke i ostalih uticaja spolja. A začepljena pora je problematična pora!

Piling lica jednom u dve nedelje je preporuka, ali biraj manje invazivne eksfolijatore.

Pronaći adekvatnu hranljivu ili hidrantnu kreme nije uvek lako, ali važan je deo tretmana proširenih pora. Hranljive, masnije kreme namenjene su normalnoj i suvljoj koži (koju objektivno ređe “muče” proširene pore i akne), ali i tada više u zimskim mesecima. Hidratantne kreme i one sa manje ulja adekvatnije su u letnjim mesecima i za masniju kožu i ukoliko imaš problem sa proširenim porama verovatno će ti više prijati. Dnevna krema bi trebalo da sadrži zaštitni faktor.

Ukoliko do sada nisi, mogla bi probati glinenu masku. Možeš je koristiti jednom do dva puta nedeljno, ali ne i istog dana kad radiš piling, jer može biti previše agresivno za kožu.

Kako bi ceo organizam, pa i tvoja koža bili zdravi, potrebno je da budu dobro hidrirani. Podsetićemo te i na jedan sjajan način da hidriraš svoju kožu spolja: kolutovi krastavca na licu!

Da rezimiramo, u borbi protiv proširenih pora pomoći će ti dobra nega:

- Preparati za čišćenje lica na bazi vode, gel preparati

- Piling lica

- Odgovarajuća krema za lice (sa zaštitnim faktorom)

- Glinena maska povremeno

- Hidriranost

Šta ne treba raditi?

Baš kao i ono što možemo uraditi, od pomoći može biti ono što nećemo uraditi. Zaboravi na losione za lice koji u sebi sadrže ulja. Ali nisu od pomoći ni ona sredstva za čišćenje lica koja u sebi sadrže sapune ili salicilnu kiselinu, jer koriščenjem na svakodnevnom nivou mogu dovesti do preteranog isušivanja kože, što neće rešiti proširene pore. Piling je efikasan ako se umereno koristi – ne češće od jednom nedeljno. Jasno je da ne treba ići na spavanje sa šminkom na licu, to samo može dodatno da komplikuje problem. Kako i preterano izlaganje suncu može uzrokovati proširene pore, jasno je da ne treba izlaziti na sunce bez zaštitnog faktora.

Lek za proširene pore

Kao što se iz teksta može videti, ne postoji jedan svemogući lek za proširene pore. Pristup rešavanju problema mora biti celovitiji. Pronalaženje dobre dneve rutine i promena loših navika, osnova je za borbu sa proširenim porama.

Ukoliko proširene pore i akne potraju, postanu uporni problem, verovatno je vreme da konsultuješ svog dermatologa i proveriš da li postoje neki upalni procesi na koži.

Pročitaj još: TOP 5 najboljih hidratantnih krema za zimu

Za ovaj izgled preporučujemo

 • La Roche-Posay Micellar Water Gel

  Poručite odmah
 • La Roche-Posay Effaclar H Hydrating Cleansing Cream

  Poručite odmah
 • Vichy Aqualia Thermal Rich

  Poručite odmah
 • Vichy Slow Age SPF 30

  Poručite odmah
 • Vichy Normaderm Triple Action 3 en 1 Cleanser

  Poručite odmah
 • La Roche-Posay Ultrafine Scrub For Sensitive Skin

  Poručite odmah
 • Vichy Normaderm

  Poručite odmah
 • L'Oréal Paris Dermo Extraordinary Clay Brightening Mask

  Poručite odmah

Povezane teme: nega, dnevna rutina, večernja rutina, skidanje šminke, maske za lice, čišćenje lica, krema za lice, nega lica

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Parfemi koje ćeš nositi u 2023 godini

Nova godina ti donosi puno novih makeup proizvoda, beauty novina i mirisnih nota koje će rasplamsati maštu i stvoriti nove uspomene ...