Tajne tvoje kože: 10 činjenica o mikrobiomu

Da li si nekada čula za mikorbiom? Čak iako jesi, vreme je da osvežiš svoje znanje, jer što više znaš o svojoj koži, bolje ćeš je negovati. Verovala ili ne, svaki čovek nosi minijaturni ekosistem bakterija, gljivica, virusa, i ostalih mikroorganizama. Taj čitav svet naziva se mikrobiom, a na svakom kvadratnom centimetru kože nalazi se između 1 milion i 1 milijarde mikroorganizama. Ovo znači da kada brineš o koži, brineš i o ovom ekosistemu! Predstavljamo ti 10 činjenica o mikrobiomu koje moraš da znaš!

 

1.Mikrobiom je jedinstven.

Mikrobiom na tvojoj koži je jedinstven, baš kao i otisak prsta. Ipak, za razliku od otiska prsta, ne rađamo se sa mikrobiomom. Faktori poput pola, godina, klime i načina života utiču na razvoj ličnog kožnog mikrobioma.

2.Mikrobiom je težak!

Sledeći put kada pomisliš da imaš koji kilogram viška, seti se da mikrobiom u proseku teži između 1.3 i 2.2 kg! Dakle, za taj kilogram viška nije kriva čokolada ili burek, već mikrobiom!

3.Na sebi nosiš čitav ekosistem.

Tvoje telo je poput jedinstvene planete sa svojim okeanima, šumama, pustinjama i prašumama, gde svaki deo ima svoj mikrobiomski profil. Svako suvo, masno ili vlažno područje tvog tela ima drugačije karakteristike, kao da su različiti kontinenti na jednoj planeti.

4.Mikrobiom utiče na društveni život.

Iako ovo zvuči potpuno ludo, naučnici svakog dana pronalaze nove uloge mikroba na našem telu. Tako su pronašli jedan soj koji se zove Toxoplasma Gondii, koji, ukoliko ga imate u većim količinama, pomaže da budete društveniji i stilizovaniji.

5.Neravnoteža mikrobioma dovodi do problema.

Mikrobiom ne stvara probleme dok ne dođe do neravnoteže. Naučnici su potvrdili da osobe koje imaju problema sa upalnim kožnim problemima poput dermatitisa, akni, psorijaze ili rozacee često pokazuju neravnotežu kožnog mikrobioma.

6.Mikrobiom vlada našim telom.

Odnos telesnih i bakterijskih ćelija u ljudskom telu je 1:10, što znači da su bakterije „gazde“ ljudskog organizma.

7.Neke bakterije smiruju kožu.

Neke bakterije su odgovorne za upalne procese, ali neke smiruju kožu i donose joj neophodan mir. Naučnici su otkrili da određene vrste bakterija stimulišu sekrecije umirujućeg molekula Interleukin 10 koji drži upalne procese pod kontrolom.

8.Mikroorganizama je više nego zvezda.

Na ljudskoj koži ima hiljadu milijardi mikroorganizama, što je deset puta više nego što ima zvezda na Mlečnom putu!

9.Mikrobiom kontroliše organizam.

Osim što je odgovoran za kožna stanja, mikrobiom igra i ulogu u varenju, reguliše imuni sistem, sprečava bolesti, potpomaže zarastanje rana, razvoj mentalnih sposobnosti, a čak igra ulogu i u razvoju emocija.

10.Mikrobiom je borac.

Bakterije koje žive na tvojoj koži su u konstantnoj borbi sa napadačima poput gljivica koje izazivaju atletsko stopalo i druge neprijatne infekcije.

Pročitaj još i: Micelarna voda – Blagodet za osetljivu kožu lica

Za ovaj izgled preporučujemo

  • Toleriane Sensitive

    Poručite odmah

Povezane teme: zaštita kože

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Najjači adut za leto: elastična i čvrsta koža!

Poboljšaj čvrstinu svoje kože i podari joj gipkost i tonus za samo sedam dana. Otkrivamo idealnu letnju formulu za negu suve kože...