Vodič za kupovinu: Šta mora da sadrži tvoja krema za sunčanje

Poslednjih godina mnogo se govori o štetnim efektima sunca, ali i pojedinih supstanci i jedinjenja koje se nalaze u proizvodima za sunčanje. U današnje vreme, dokaz o tome koliko je neka krema dobra i bezbedna mogao bi da se meri i njenim uticajem na životnu sredinu. Više nije dovoljno napraviti formulu koja štiti kožu od oštećenja, već je podjednako važno da ona ima i što manji uticaj na planetu. Zato moraš znati kako da izabereš kremu za sunčanje koja će odgovarati tvojoj koži, ali i povoljno uticati na životnu sredinu.

 

SPF - značenje

Sun Protection Factor (SPF) je “mera” koja označava koliko dugo možeš ostati na suncu, a da ne izgoriš - bez zaštite do 10 minuta, a uz kremu faktora 30 čak do 300 minuta (30 puta duže nego kada si bez zaštite, naravno, samo pod uslovom da je redovno nanosiš na telo). Proizvodi sa oznakom SPF 15 blokiraju oko 94% UVB zraka, oni sa oznakom SPF 30 oko 97%, a sa oznakom SPF 50 blokiraju oko 98% UVB zraka. Izlaganje suncu bez zaštitne kreme dovodi do oštećenja kože i ubrzavanja starenja, pa ti savetujemo da što pre nabaviš kremu sa zaštitnim faktorom.

Kako se koristi SPF faktor

Preporuka dermatologa je da se SPF faktor koristi preko cele godine, ali leti faktor mora biti mnogo viši (između 30 i 50). Krema se nanosi 20-30 minuta pre izlaska na sunce kako bi stigao da se formira zaštitni sloj na koži.

 

Ako si celog dana izložena sunčevom zračenju, obnavljaj slojeve na svaka dva sata bez obzira na to koji faktor koristiš, a ako ulaziš u vodu, i češće od toga. Kremu za telo ne apliciraj na lice, jer je tu koža daleko osetljivija i zahteva posebnu negu. U suprotnom ćeš zamastiti kožu, začepiti pore i napraviti odličnu podlogu za stvaranje bubuljica.  SPF obavezno nanesi pre šminke, a za usne koristi balzam za usne sa UV zaštitom.

Poželjno je da krema za sunčanje sadrži:

Pri kupovini, važno je da izaberemo kremu koja štiti i od UVB i UVA zračenja, a takve kreme u sebi obično sadrže hemijske i mineralne filtere. Biraj proizvode koji sadrže mineralne filtere koji stvaraju fizičku barijeru na koži i tako obezbeđuju dobru zaštitu, stabilni su pod uticajem sunca i ne prodiru kroz kožu, a odbijaju UV zrake sa kože. Evo i koji su to sastojci:

- Titanijum dioksid – mineral za zaštitu kože, blokira ultraljubičasto zračenje, posebno je pogodan za osetljivu kožu.

- Cink oksid - supstanca koja stvara barijeru na koži i odbija UV zrake. Efikasan, veoma dugo traje, a posebno je popularan zbog svojih protivupalnih svojstava.

- Avobenzon - pruža odličnu zaštitu, a gotovo da ne prodire u organizam.

- Meksoril SX - blokator širokog spectra. Vodootporan je, vrlo stabilan na suncu i ne iritira kožu.

- Retinol palmitat - Oblik vitamina A koji pored anti-age svojstva sprečava pojavu opekotina od sunca.

- Vitamin E - Čuva kožu od sunčevih zraka, iritacija i preranog starenja.

- Glicerin - Štiti od spoljnih uticaja i čuva zdrav izgled kože.

- Ši buter – Hrani i hidrira kožu, čuva vlagu, smanjuje upalu, pomaže proizvodnju kolagena, smanjuje bore, čini kožu nežnijom i daje joj sjaj.

Make-up preporuka: Ambre Solaire

Kada pogledamo spisak sastojaka koje bi krema za sunčanje trebalo da sadrži, možemo ti preporučiti samo jedan brend – Ambre Solaire. Garnier Ambre Solaire linija proizvoda za zaštitu kože od štetnih sunčevih zraka, brine o celoj porodici još od 1935. godine. U okviru Ambre Solair ponude, naći ćeš mnoštvo proizvoda za zaštitu od sunca, ali i negu kože posle sunčanja. Tu su mleko za sunčanje, ulje za sunčanje, proizvodi specijalno kreirani za osetljivu kožu i još mnogo proizvoda koji će sačuvati tvoju kožu od štetnog zračenja, a istovremeno i brinuti o njoj. Ambre Solair proizvodi sadrže najnaprednije UV filtere, koji štite od UVA i UVB zračenja, što ga čini brendom broj 1 u Evropi kada je u pitanju zaštita osetljive kože.

 

100% organski UV filteri

Kako je misija Garnier-a da zaštiti kožu najnaprednijim filterima, tako je tu i odgovornost prema zaštiti životne sredine. Od nedavno, UV filterima je pripisan negativan uticaj na korale u okeanima – navedeni su kao jedan od razloga za izbeljivanje korala. Zbog toga Garnier Ambre Solaire proizvodi sadrže isključivo 100% organske UV filtere koji su bezbedni za morski svet.

Poslednjih godina, veliki problem u okeanima je izbeljivanje korala, koje se najviše pripisuje globalnom zagrevanju. Baš zbog toga je Garnier i počeo sa korišćenjem stoprocentnih organskih UV filtera. Ovi filteri su i testirani, kako bi se sa sigurnošću znalo da ne utiču negativno na morski svet. Nakon pet nedelja kontakta sa koralima, utvrđeno je da organski UV filteri koji se nalaze u Ambre Solaire proizvodima ne utiču negativno na korale, morske ježeve, alge, niti na morske bakterije. 100% organski UV filteri postaju preduslov sigurne kupovine i naša obaveza prema budućim generacijama. Uz to, kako bi još više poštovao životnu sredinu, Garnier u izradi Ambre Solaire proizvoda koristi što je više moguće recikliranih materijala, a i sama pakovanja ovih proizvoda su pogodna za reciklažu!

 

Dakle, Ambre Solaire ne brine samo o tvojoj koži, već i o morskom svetu, ali i životnoj sredini uopšte!

Da li ćeš odsada malo više obratiti pažnju na etiketu kreme za sunčanje? Piši nam u komentarima!

Pročitaj još: Hidratantni Gel Hyaluronic Aloe Jelly: fuzija aloje vere i hijaluronske kiseline

Za ovaj izgled preporučujemo

 • Garnier Ambre Solaire UV Water SPF 30

  Poručite odmah
 • Garnier Ambre Solaire Kids High Protection Lotion SPF 50+

  Poručite odmah
 • Garnier Ambre Solaire Protection Lotion 50+

  Poručite odmah
 • Garnier Ambre Solaire Sensitive Advanced After Sun

  Poručite odmah
 • Garnier Ambre Solaire Ideal Bronze SPF 30

  Poručite odmah
 • Garnier Ambre Solaire Sensitive Advanced Very High Protection Lotion SPF 50+

  Poručite odmah
 • Garnier Ambre Solaire Golden Protect Protective Oil SPF 10

  Poručite odmah
 • Garnier Ambre Solaire After Sun Soothing Hydrating Lotion

  Poručite odmah

Povezane teme: nega, zaštita kože, leto, proleće, osetljiva koža, zaštita od sunca, nega lica, Garnier, krema za sunčanje, nega kože, Garnier Ambre Solaire

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Preparati na bazi retinola tokom leta da ili ne ?

Uprkos velikom broju benefita, mnogi ljudi izbegavaju upotrebu retinoida tokom leta, uglavnom zbog negativnog iskustva koje je neko nekada iskusio. Al...