Zašto je važno koristiti proizvode odgovarajuće pH vrednosti

Čitajući tekstove vezane za negu kože, sigurno si više puta naišla na čuveni spoj reči - pH vrednost kože, koji se pominje kada se bliže objašnjavaju problemi sa kožom, bilo da je ona problematična, masna i sklona bubuljicama, bilo da se radi u normalnoj koži kod koje treba očuvati pH vrednost kože, ili čak i onda kada se navode karakteristike nekih preparata za čišćenje lica. Ali da li si se ikada zapitala zašto se skraćenica pH toliko spominje i šta ona predstavlja, kao i to šta je u stvari pH vrednost kože?

 

pH vrednost – značenje

Skraćenica pH, nastala je od latinskog izraza potentia hydrogenii, a predstavlja skalu koja meri kiselost i baznost nekog rastvora, odn. koncentraciju jona vodonika u nekom rastvoru.

Sama skala kreće se od 0 do 14, gde 0 označava najkiseliju sredinu, 7 neutralnu, a 14 najalkaliniju sredinu. Dakle, pH vrednost nam omogućava da pravimo razliku između kiselina i baza i da ih obeležavamo prema jačini.

 

pH vrednost kože i njen značaj

Sve što sadrži vodu ima neku pH vrednost, pa tako i tvoja koža ima svoju pH vrednost, jer sama površina kože sadrži vodu. Specijalnim merenjem kiselih supstanci koje se nalaze u znoju, sebumu i rožnatim ćelijama, dokazano je da je optimalna pH vrednost kože 5,5 pH. A šta to u stvari znači?

Vrednost kože koja iznosi 5,5 pH predstavlja optimalnu sredinu za razvijanje prirodne mikroflore na koži ali ona isto tako predstavlja i zašitini sloj kože, takozvani kiseli omotač kože, čija je osnovna uloga da odbija štetne mikroorganizme i negativne uticaje iz okruženja.

Ako je netaknuta pH vrednost kože, odnosno ako je optimalna i iznosi 5,5 pH, onda će tvoja kože biti zaštićena i od infekcija, od iritacija, isušivanja i alergija i takođe će omogućiti bržu regeneraciju kože. Optimalna pH vrednost kože takođe utiče i na razlaganje znoja koji, kao što znaš ako se preterano zadržava, može da izazove neprijatne mirise tela.

Kao što vidiš značaj optimalne pH vrednosti kože nikako nije zanemarljiv i zato je jako važno da naučiš kako da očuvaš optimalnu pH vrednost kože.

 

Kako se oslabi ili ošteti pH vrednost kože

Ovaj pH zaštitini sloj kože moguće je oštetiti ili oslabiti, ukoliko koristiš preparate za kožu čija je pH vrednost veća od normalne pH vrednosti kože, ili koji imaju neutralnu pH vrednost 7. Ako nisi znala sapun takođe može oštetiti barijeru tvoje kože, jer sapunjava voda obično ima pH vrednost od 8 do 12, zato je bolje da svoje lice čistiš uz pomoć drugih sredstava koji imaju pH vrednost približnu pH vrednosti tvoje kože.

Na smanjenje pH vrednosti kože takođe mogu uticati i određene supstance kao što su: soda bikarbona, jabukovo sirće i limun, ali i zagađivači, patogeni, deterdženti, sredstva za čišćenje, kao i “tvrda voda” iz slavine koja je karakteristična za naše prostore.

 

Kako da sačuvaš optimalnu pH vrednost kože

Da bi sačuvala optimalnu pH vrednost kože, potrebno je da vodiš računa o tome kakve preparate koristiš za negu. Nemoj da koristiš proizvoda koji imaju prenisku ili previsoku pH vrednost, kako ti koža ne bi postala ranjiva, perutava, suva, sklona kožnim bolestima, promenama u pigmentaciji, masna i bubuljičava. Najbolje je da biraš proizvode koji odgovaraju tvojoj pH vrednosti kože, a naročito ukoliko je tvoja koža osetljiva.

Zato ti preporučujemo da za uklanjanje šminke i ostalih nečistoća sa lica isprobaš MIXA micelarne vode sa fiziološkim pH 5,5 rastvorom čije je pH vrednost identična pH vrednosti kože i koje su formulisane pod nadzorom dermatologa, tako da ne narušavaju prirodnu barijeru kože, odn. njenu optimalnu pH vrednost.

Zašto je važno koristiti proizvode odgovarajuće pH vrednosti

Pored toga što će one uspešno sačuvati tvoju prirodnu barijeru kože, u prodaji možeš pronaći i baš onu odgovarajuću micelarnu vodu za svoj tip kože, obogaćenu posebnim aktivnim sastojcima, pa se razlikuju sledeće MIXA micelarne vode:

1. Micelarna voda Optimal-Tolerance za normalnu I osetljivu kožu protiv iritacija – obogaćena pantenolom

2. Micelarna voda Anti-Imperfection za problematičnu kožu protiv nesavršenosti – obogaćena pročišćavajućim cinkom

3. Micelarna voda Anti-Dryness sa suvu kožu, protiv isušivanja kože – obogaćena hidrirajućim glicerinom

4. Micelarna voda Anti-Redness (anti-irritation) za kožu skonu crvenilu I iritacijama - obogaćena umirujućim alantoinom

Sada kada znaš koliko je bitna pH vrednost kože za tvoj zdraviji i lepši izgled, nadamo se da ćeš više obratiti pažnju na sastav proizvoda koji koristiš prilikom nege.

Pročitaj još: Mitiseri i bubuljice: pravilna nega korak po korak

Za ovaj izgled preporučujemo

 • Mixa Micellar Water Anti-Dryness

  Poručite odmah
 • Mixa Micellar Water Anti-Irritations

  Poručite odmah
 • Mixa Micellar Water Anti-Imperfection

  Poručite odmah
 • Mixa Micellar Water Optimal Tolerance

  Poručite odmah

Povezane teme: nega, dnevna rutina, večernja rutina, osetljiva koža, čišćenje lica, nega lica, Mixa, nega kože, nega kože oko očiju, micelarna voda, pH vrednost kože

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Novi skincare trend koji je zaludeo svet-Glazed Donut trend, trik je u pametnim slojevima!

Želiš da ti koža sija, tu je novi skincer trend koji je zaludeo svet, u pitanju je Glazed Donut trend...