Zatvoreni komedoni

Sigurno si na internetu i u sekcijama časopisa o nezi kože videla da se za određeni proizvod za negu kože, kaže kako je nekomedogeni, ali mada si intuitivno mogla da zaključiš da je to pozitivni opis i da se verovatno odnosi na neku dobrobit kože, verovatno nisi bila u potpunosti sigurna šta tačno označava. Zato smo mi tu, da ti razjasnimo sve nedoumice.

Pojam nekomedogeni, usko je povezan sa takozvanim komedonima na koži. A sada ćeš konačno saznati i više o tome šta su komedoni, kako se javljaju zatvoreni komedoni i kako se tretiraju.

Šta su komedoni?

 

Ukoliko imaš masni tip kože i imaš lice skolono bubuljicama i mitiserima, sigurno si se susrela i sa komedonima, a da to nisi ni znala. Iako nisu tako neprijatni kao upaljene bubuljice, oni se uglavnom pojavljuju na istim mestima kao i bubuljice – dakle najviše na čelu i na bradi, ali i drugim delovima lica, pa neretko i po leđima, vratu i grudima.

Javljaju se već u pubertetu, ali ako imaš problematičnu kožu, mogu biti prisutni na tvom licu i u toku odraslog doba.

Komedoni su ona tvrda i mekana ispupčenja na koži, slična bubuljicama, ali koja nisu bubuljice. Postoje dve vrste komedona:

1. Otvoreni komedoni – tebi poznatiji kao mitiseri

2. Zatvoreni komedoni – beli komedoni sa zatvorenim folikulom, koji mogu prerasti u akne

Kako se zatvoreni komedoni javljaju i zašto nastaju?

Zatvoreni komedoni se za razliku od mitisera crne boje koji nastaju na površini kože, stvaraju ispod kože. Nastaju onda kada se u porama višak sebuma pomeša sa mrtvim ćelijama kože i ostane zarobljen tamo. Kako nisu na samoj površini kože, tako nisu ni u dodiru sa vazduhom, pa su zato predstavljeni kao tvrda ispupčenja bele boje ili boje kože na tvom licu, veličine do 3 mm.

Postoji više razloga zbog kojih mogu nastati zatvoreni komedoni, a između ostalih tu su uticaj hormona, korišćenje nekih lekova, upotreba komedogenih proizvoda u nezi lica, stres, preterivanje sa eksfolijacijom lica, spoljašnja zagađenja i mnogi drugi faktori.

 

Upozerenje! Njih ne trebaš istiskati ni cediti kao mitisere, jer su pore na tom mestu zatvorene, pa možeš samo još pogoršati situaciju i napraviti nepotrebne ožiljke na licu.

Kako da preduprediš nastanak zatvorenih komedona na licu?

I kod ovog problema sa kožom važi isto pravilo kao i kod ostalih problema sa kožom, svakodnevna pravilna nega kože lica je neophodna. Ukoliko je budeš pravilno čistila, na taj način ćeš konstantno uklanjati višak sebuma sa lica, pa samim tim i preduprediti nastanak komedona na svom licu.

Kada kažemo svakodnevna pravilna nega, to znači da i sa preteranim čišćenjem, odnosno previše agresivnim čišćenjem lica, umesto da ukloniš višak sebuma sa lica, možeš stimulisati pojačanu proizvodnju sebuma i samo pogoršati stanje svoje kože.

Lice trertiraj samo blagim sredstvima proverenih brendova, koja su isključivo namenjena rešavanju problema masne i problematične kože i na kojima je naznačeno da su nekomedogeni.

Već imaš komedone na licu – Kako ih rešiti?

Ishrana

Pre svega je najbitnije da uvedeš neke promene u svojoj ishrani. Zato ti preporučujemo da smanjiš ili potpuno izbegavaš unošenje šećera i masti, kao i mlečnih proizvoda, ali i jako začinjenu hranu.

U svoju ishranu uvrsti konzumiranje hrane bogate vitaminom A.

Kozmetika i makeup

Vreme je da pregledaš dobro svoj makeup neseser i da izbaciš apsolutno sve preparate koji sadrže bilo kakva ulja. Izbegavaj korišćenje teške šminke, koja zatvara pore i obavezno skidaj šminku sa lica pre spavanja.

 

Kako ti izlaziš na kraj sa masnom i problematičnom kožom i različitim oblicima komedona na licu?

Piši nam u komentarima!

Pročitaj još: Ulje za lice: sve što ste želeli da znate

Za ovaj izgled preporučujemo

 • Vichy Normaderm Phytosolution Double-Correction Daily Care

  Poručite odmah
 • Vichy Normaderm Phytosolution Intensive Purifying Gel

  Poručite odmah
 • Vichy Mineral Micellar Water Combination To Oily Skin

  Poručite odmah
 • La Roche-Posay Effaclar A.I.

  Poručite odmah
 • La Roche-Posay Effaclar Gel

  Poručite odmah
 • La Roche-Posay Effaclar Micellar Water Ultra

  Poručite odmah
 • La Roche-Posay Effaclar H

  Poručite odmah
 • La Roche-Posay Toleriane Sensitive Le Teint Creme

  Poručite odmah

Povezane teme: nega, zaštita kože, jesen, tutorial, dnevna rutina, večernja rutina, skidanje šminke, osetljiva koža, La Roche-Posay , čišćenje lica, Vichy, zima, krema za lice, nega lica, piling, nega kože, zatvoreni komedoni, akne, masna koža, komedoni, mitiseri

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Novi skincare trend koji je zaludeo svet-Glazed Donut trend, trik je u pametnim slojevima!

Želiš da ti koža sija, tu je novi skincer trend koji je zaludeo svet, u pitanju je Glazed Donut trend...