Zatvoreni komedoni

Sigurno si na internetu i u sekcijama časopisa o nezi kože videla da se za određeni proizvod za negu kože, kaže kako je nekomedogeni, ali mada si intuitivno mogla da zaključiš da je to pozitivni opis i da se verovatno odnosi na neku dobrobit kože, verovatno nisi bila u potpunosti sigurna šta tačno označava. Zato smo mi tu, da ti razjasnimo sve nedoumice.

Pojam nekomedogeni, usko je povezan sa takozvanim komedonima na koži. A sada ćeš konačno saznati i više o tome šta su komedoni, kako se javljaju zatvoreni komedoni i kako se tretiraju.

Šta su komedoni?

 

Ukoliko imaš masni tip kože i imaš lice skolono bubuljicama i mitiserima, sigurno si se susrela i sa komedonima, a da to nisi ni znala. Iako nisu tako neprijatni kao upaljene bubuljice, oni se uglavnom pojavljuju na istim mestima kao i bubuljice – dakle najviše na čelu i na bradi, ali i drugim delovima lica, pa neretko i po leđima, vratu i grudima.

Javljaju se već u pubertetu, ali ako imaš problematičnu kožu, mogu biti prisutni na tvom licu i u toku odraslog doba.

Komedoni su ona tvrda i mekana ispupčenja na koži, slična bubuljicama, ali koja nisu bubuljice. Postoje dve vrste komedona:

1. Otvoreni komedoni – tebi poznatiji kao mitiseri

2. Zatvoreni komedoni – beli komedoni sa zatvorenim folikulom, koji mogu prerasti u akne

Kako se zatvoreni komedoni javljaju i zašto nastaju?

Zatvoreni komedoni se za razliku od mitisera crne boje koji nastaju na površini kože, stvaraju ispod kože. Nastaju onda kada se u porama višak sebuma pomeša sa mrtvim ćelijama kože i ostane zarobljen tamo. Kako nisu na samoj površini kože, tako nisu ni u dodiru sa vazduhom, pa su zato predstavljeni kao tvrda ispupčenja bele boje ili boje kože na tvom licu, veličine do 3 mm.

Postoji više razloga zbog kojih mogu nastati zatvoreni komedoni, a između ostalih tu su uticaj hormona, korišćenje nekih lekova, upotreba komedogenih proizvoda u nezi lica, stres, preterivanje sa eksfolijacijom lica, spoljašnja zagađenja i mnogi drugi faktori.

 

Upozerenje! Njih ne trebaš istiskati ni cediti kao mitisere, jer su pore na tom mestu zatvorene, pa možeš samo još pogoršati situaciju i napraviti nepotrebne ožiljke na licu.

Kako da preduprediš nastanak zatvorenih komedona na licu?

I kod ovog problema sa kožom važi isto pravilo kao i kod ostalih problema sa kožom, svakodnevna pravilna nega kože lica je neophodna. Ukoliko je budeš pravilno čistila, na taj način ćeš konstantno uklanjati višak sebuma sa lica, pa samim tim i preduprediti nastanak komedona na svom licu.

Kada kažemo svakodnevna pravilna nega, to znači da i sa preteranim čišćenjem, odnosno previše agresivnim čišćenjem lica, umesto da ukloniš višak sebuma sa lica, možeš stimulisati pojačanu proizvodnju sebuma i samo pogoršati stanje svoje kože.

Lice trertiraj samo blagim sredstvima proverenih brendova, koja su isključivo namenjena rešavanju problema masne i problematične kože i na kojima je naznačeno da su nekomedogeni.

Već imaš komedone na licu – Kako ih rešiti?

Ishrana

Pre svega je najbitnije da uvedeš neke promene u svojoj ishrani. Zato ti preporučujemo da smanjiš ili potpuno izbegavaš unošenje šećera i masti, kao i mlečnih proizvoda, ali i jako začinjenu hranu.

U svoju ishranu uvrsti konzumiranje hrane bogate vitaminom A.

Kozmetika i makeup

Vreme je da pregledaš dobro svoj makeup neseser i da izbaciš apsolutno sve preparate koji sadrže bilo kakva ulja. Izbegavaj korišćenje teške šminke, koja zatvara pore i obavezno skidaj šminku sa lica pre spavanja.

 

Kako ti izlaziš na kraj sa masnom i problematičnom kožom i različitim oblicima komedona na licu?

Piši nam u komentarima!

Pročitaj još: Ulje za lice: sve što ste želeli da znate

Za ovaj izgled preporučujemo

 • Vichy Normaderm Phytosolution Double-Correction Daily Care

  Poručite odmah
 • Vichy Normaderm Phytosolution Intensive Purifying Gel

  Poručite odmah
 • Vichy Mineral Micellar Water Combination To Oily Skin

  Poručite odmah
 • La Roche-Posay Effaclar A.I.

  Poručite odmah
 • La Roche-Posay Effaclar Gel

  Poručite odmah
 • La Roche-Posay Effaclar Micellar Water Ultra

  Poručite odmah
 • La Roche-Posay Effaclar H

  Poručite odmah
 • La Roche-Posay Toleriane Sensitive Le Teint Creme

  Poručite odmah

Povezane teme: nega, zaštita kože, jesen, tutorial, dnevna rutina, večernja rutina, skidanje šminke, osetljiva koža, La Roche-Posay , čišćenje lica, Vichy, zima, krema za lice, nega lica, piling, nega kože, zatvoreni komedoni, akne, masna koža, komedoni, mitiseri

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Kako da zaštitiš kožu tokom zime?

Ako ove sezone želiš da svojoj koži pružiš hidrataciju, za tebe smo izdvojili fenomenalne preparate sa kojima ne možeš da pogrešiš...