Internacionalni dan ruževa: slavimo omiljeni makeup proizvod

Danas proslavljamo International Lipstick Day, dok se prisećamo kako je ulepšavanje žena izgledalo nekada i sada i koliki je uticaj na žene, ruž za usne ostavio u istoriji.

 

Istorija ruža za usne

Nanošenje boje na usne, otpočelo je mnogo pre nego što su oni pakovani u ova divna pakovanja, koja staju u svaku žensku tašnu.

Istorija karmina za usne datira još od vremena drevne Sumerske civilizacije, kada su se pravile boje za usne od usitnjenog dragog kamenja i latica raznobojnog cveća, dok su kod drevne Egipatske civilizacija kao glavne sastojke ruža za usne koristili zgnječene bube, smolu i cvetni ekstrakt. Kasnije su glavne sastojke karmina drugih civilizacija činili: glina, morske alge, bobice, neki minerali, pa naposletku i pčelinji vosak. Možeš li danas da zamisliš neki od ovih sastojaka na svojim usnama?

U srednjem veku, čak se i crkva pobunila protiv uspona ovog kozmetičkog proizvoda kome žene nisu mogle da odole, pa je žene koje su koristile ruževe optuživala za veštičarenje i kažnjavala ih. Međutim, kao što ni žene nisu dozvoljavale kroz istoriju da budu sputavane u svojim odlukama, pravima i mišljenju, tako je i ovaj mračni period završen, protivljenjem jedne žene na tronu, kraljice Engleske, Elizabete I, koja je ruž za usne vratila na zasluženo mesto u istoriji.

 

Ruž za usne se potpuno uzdigao

Nova era je otpočela! Žene su bile slobodne da ulepšavaju usne, da ističu svoje osmehe i da govore sa samopouzdanjem.

Nedugo potom, ruž za usne je osvojio i poznate ličnosti, koje su prenele svoje oduševljenje širom sveta i raširile pomamu za ovim proizvodom. Crveni karmin je naročito osvojio ženska srca i postao je simbol senzualnosti, prefinjenosti i glamura.

Kao što vidiš, u turbulentnim vremenima, karmin za usne se potpuno uzdigao i prevazišao sva zastarela gledišta i raširio se među svim društvenim slojevima, postajući tako simbol ženske lepote, ali i ravnopravnosti polova. Njegova moć, zajedno sa emancipacijom žena je od tada bila samo u konstantnom porastu. Taj, nekada osporavan i zabranjivan makeup proizvod, ubrzo je postao i sastavni deo outfit-a zaposlenih žena u mnogim kompanijama, a naročito u avio-kompanijama.

 

Današnja formula ruža za usne

Nekada su formule karmina bile kratkotrajne i usne su morale često da se premazuju sa ružem, kako bi se boja održala. Isto tako, ruževi su se lako razmazivali i neretko slepljivali usne, ostavljajući onaj neprijatan trag skupljenog karmina na njima.

U današnje vreme su tehnologije kreiranja ruževa za usne sve inovativnije, pa pored mat i sjajnih formula, ruževi za usne mogu da budu postojani tokom celog dana, ne razmazuju se i ne lepe se. Najveće inovacije ostvarene su na polju razvoja tečnih mat karmina. Tržište su preplavili tečni ruževi najrazličitijih nijansi i još veći broj trendova koji ih prati.

Ruž za usne se odavno ne koristi samo u svrhe ulepšavanja, već on predstavlja i pravi izraz nečijeg stava. Crvena, više nije jedina nijansa karmina koja predstavlja hrabrost, bunt i izražen stav. Boje karmina su intenzivnije i raznovrsnije, mat formule proizvoda su dugotrajnije i upečatljivije, a neki karmini Maybelline New York brenda imaju čak i aplikator u obliku strele koji ti garantuje fantastičnu preciznost, prilikom nanošenja.

Proslavi i ti International Lipstick Day i obraduj sebe!

Brend Maybelline New York je spremio poseban način da obeleži ovaj dan i obradovaće te danas, sa čak 40% popusta na sve njihove ruževe koje poručiš isključivo preko sajta Lilly drogerije. Zato ne čekaj ni trena, već požuri i klikom na neki od proizvoda na kraju teksta obraduj sebe.

 

Sa kojom bojom karmina ti izražavaš svoj stav? Piši nam u komentarima!

Za ovaj izgled preporučujemo

 • Maybelline New York Superstay Ink Crayon-Seek Adventure

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Color Sensational Made For All Red For Me 382

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Superstay Matte Ink Romantic

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Color Sensational Shine Compulsion 130

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Hydra Extreme Black Cherry

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Color Sensational Shaping Lip Liner Palest Pink

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Color Sensational Midnight

  Poručite odmah
 • Maybelline New York Color Sensational Vivid Matte Nude Thrill

  Poručite odmah

Povezane teme: šminka, crveni karmin, formalna šminka, karmin, ruž, sjaj za usne, usne, večernja šminka, dnevna šminka, leto, mat usne, crveni ruž, crveni karmin, crveni sjaj za usne, crni karmin, crni ruž, iscrtavanje usana, olovka za usne, Maybelline New York

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Ovo su braon nijense koje ćeš nositi na svojim usnama i trend su sezone!

Zemljani tonovi su u trendu ali braon nijanse su nešto što je boja sezone, potrudi se da ih nosiš na svojim usnama...