Kan - parada umetnosti, mode i lepote

 

Internacionalni filmski festival u Kanu nastao je na inicijativu tadašnjeg ministra obrazovanja i lepih umetnosti Francuske, sa željom da ustanovi  rivala Venecijanskom filmskom festivalu.

Prvi je održan 1939.godine, mada se zbog rata koji je usledio, ustalio tek 1952.godine.

Bio je najpre više društveni događaj, gde je skoro svaki film dobijao nagradu. Vremenom je kriterijum pooštren, a kanska Zlatna Palma postala vrlo prestižna filmska nagrada sa ozbiljnim kredibilitetom u filmskoj industriji.

Američka glumica Grejs Keli tokom Kanskog filmskog festivala, maj 1955. godine, samo godinu pre no je postala princeza od Monaka

Kan je već pedesetih bio i prestižan mondenski događaj – najveće zvezde, blistave toalete, crveni tepisi, fotoreporteri… Sve oči javnosti bile su uprte u ovaj otmeni mali mediteranski grad. 

Džejn Birkin i Serž Gejnsburg na kanskoj plaži poziraju fotoreporterima i novinarima, maj 1969. godine

Ceo jedan paralelni svet događa se ispred dvorana za projekcije - na crvenim tepisima, žurkama, gde poznate ličnosti iz sveta filma, ali i muzike I mode, paradiraju u haute couture kreacijama, diktirajući modne i make-up stilove koji svet tek očekuju…A tokom dana, poznati uživaju na plažama i ulicama francuskog gradića na obali.

Francuska diva Brižit Bardo sa suprugom na crvenom tpihu Kanskog filmskog festivala, dok ih saleću fotoreporteri, 1967.

photo : GettyImages

Radujemo se i ovogodišnjem  69. Kanskom filmskom festivalu, koji će biti održan od 11 do 22.maja , a vi očekujte redovne izveštaje sa crvenih tepiha ! Do tada , podsetimo se najblistavijih trenutaka prošlogodišnjeg festivala, viđenih iz ugla oficijelnog sponzora festivala L’Oreal Paris i njihovih zaštitnih lica:

 

 

Povezane teme: poznati, trend, moda, Kan

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Hair trendovi koji će dominirati u 2023 godini.

Sudeći po feedu omiljenih društvenih mreža, u novoj godini čeka te puno zanimljivih kolorita, formi i trendova kada je u pitanju kosa i proizvodi za n...