Karl Lagerfeld – ikona stila: Sloboda kao vrhunac luksuza

Rođen je 1933. godine u Hamburgu kao Karl Oto Lagerfeld. Bez obzira što je potekao iz bogate i ugledne porodice, neretko je krio svoje poreklo, ali i godine. U Pariz je emigrirao još kao mladić, a čim je modna industrija ugledala skice vunenih kaputa koje je dizajnirao, njegov vrtoglavi uspon u kolevci visoke mode više niko nije mogao da zaustavi!

Lagerfeldovu karijeru obeležio je rad u tri velike modne kuće. Brendove kojima je pretila opasnost da postanu zastareli i dosadni, učinio je vanvremenskim! Malo šljokica i moderni krojevi zaslužni su što njegova odela od tvida i danas važe za najtraženija na svetu.

 

Visoka moda na ulicama

Karl Lagerfelg zaslužan je za to što je pop kultura pronašla svoje mesto i u modi. Vrećaste pantalone od teksasa i upadljiv makeup izazvali su potpuni šok javnosti i modnih kritičara u Parizu kada su se u njima prošetale legendarne manekenke Kejt Mos, Karla Bruni i Naomi Kempbel.

Zahvaljujući Lagerfeldu, visoka moda je izašla na ulice. Pomerao je granice i išao ispred vremena, bio je društveno angažovan, pa su se kroz njegove kreacije jasno čitale poruke u vezi sa klimatskim promenama, modernim feminizmom…

 

Šetnja po Kineskom zidu

Kada su zapadni dizajneri započeli “juriš” na istok, Karl je bio taj koji ga je predvodio. Godinama je planirao, a onda i realizovao modnu reviju na Kineskom zidu “tešku” preko 10 miliona dolara - 88 kreacija (broj koji se u Kini dovodi u vezu sa prosperitetom), mnogo odevnih predmeta crvene boje (za sreću) i naravno, kineske manekenke – prizor koji će ljubitelji mode pamtiti zauvek!

Knjige kao jedan od najbitnijih delova života modne ikone

Karl Lagerfeld obožavao je i knjige, a imao je ličnu kolekciju od više od 300 hiljada naslova. Knjige su bile izuzetno bitan deo života poznatog kreatora, jer su izvor onoga što je Karla najviše interesovalo – znanja. “Samo jedna stvar me zaista interesuje, a to je znanje – ne radi razmetanja, konverzacije ili diskusije. Ja nikada ne diskutujem”, objasnio je dizajner. Zbog toga nije čudno što je Karl snimao kampanje za svoje kreacije upravo u ličnoj biblioteci, specifičnoj po tome što su knjige naslagane horizontalno, za razliku od ostalih biblioteka, gde su knjige poređane uspravno. Kako je sam rekao, razlog za to je praktičnost – naslov je lakše pročitati kada je knjiga položena, a ne uspravna.

Upečatljiv i nezaboravan look

Kao što verovatno i znaš, Karl Lagerfeld uvek je bio dosledan sebi i nije menjao svoj vizuelni identitet! Od 1976, pa sve do smrti, nosio je istu “pompadour” frizuru, bele košulje sa visokom kragnom, crne sakoe, kravate, crne čizme, naočare za sunce, rukavice bez prstiju i svetlucave broševe.

 

Za sebe je govorio

Osim što je smatrao da je prijatan prema ljudima sa kojima radi, isticao je da u svetu mode to nije čest slučaj. Saradnike je doživljavao kao porodicu, a mnogi su čitav radni vek proveli isključivo radeći za njega.

Protivio se tome da kreatori stavljaju svoja imena pored imena svoje firme. “Ako je kolekcija dobra, ljudi će znati ko ju je kreirao. A ako nije dobra? Možda je bolje da ne znaju.”

Za njega je sloboda oduvek bila vrhunac luksuza. Bio je perfekcionista, ali nije voleo odugovlačenje.

Imao je običaj da citira slavnu Bili Holidej: "Tako je lako zapamtiti, ali tako teško zaboraviti". Za razliku od nje, Lagerfeld je, po sopstvenom priznanju, teško pamtio, a lako zaboravljao.

Citati i modna pravila Karla Lagerfelda

- Svi smo mi pomalo Karl.

- Naočare za sunce su kao senka za oči, sa njima sve izgleda lepo.

- Elegancija je stav. Način kretanja.

- Zadrži najbolje, ostalo zaboravi.

- Ako želiš da izgledaš savršeno, a imaš samo običnu, skromnu odeću, fokusiraj se na makeup i frizuru! Oni moraju biti besprekorni, jer ćeš tako ostaviti mnogo bolji utisak nego da na sebi imaš skupu odeću.

- Ne možeš "lažirati" šik, ali možeš biti šik kad nosiš lažno krzno!

- Razmišljaj ružičasto, ali je nemoj nositi.

- Crna je, baš kao i bela, najbolja boja. Obe izgledaju fantastično s dodatkom neke boje kao što je crvena.

- Donji deo trenerke je znak predaje. Kada svakodnevno nosiš trenerku znaćeš da si počeo da gubiš kontrolu nad svojim životom.

 

Uvek drugačiji od drugih

Karl Lagerfeld oduvek je gledao samo u budućnost, a odbijao je da razmišlja o prošlosti. Zato se družio sa mladim ljudima i posećivao žurke. U provod je posebno voleo da ide sa Kajom Gerber (18) ćerkom Sindi Kraford, sa kojom je prošle godine lansirao zajedničku kolekciju. Ovaj legendarni kreator, ostavio je neizbrisiv trag u svetu mode, a sve što je dizajnirao i dalje je sinonim za stil.

Pročitaj još: Karl Lagerfeld x L'Oréal Paris – Jedna od poslednjih kolaboracija sa ličnim pečatom modnog genija

Povezane teme: poznati, trend, stil, moda, jesen 2019, Karl Lagerfeld

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Živi svoje boje: Ovo su nijanse lakova za nokte koje će osvojiti leto 2022!

Ovog leta, jedno je sigurno – kako u svetu mode i lepote, tako i u svetu lakova za nokte, boje su #musthave...