Sve misterije crvenog ruža

IStock

Haštag  #RedLipstick (crveni ruž) na Instagramu , u ovom trenutku, ima  čak 1.611 667 postova! Pokušajte sa bilo kojom drugom bojom karmina i naići ćete na drastično manji broj.I same reči karmin i ruž (rouge)-  potiču zapravo od naziva za jednu nijansu jarko crvene boje.

Crveni karmin odavno je postao  kontroverzni simbol : ženske snage, manipulacije, otmenosti, dekadencije, glamura, zavodjenja, dominacije, skrivanja, okrivanja…Moć mu je neosporiva. Šta li se krije u toj prenaglašenoj boji prirodnih usana? I kako je sve počelo?

Smatra se da su žene Mesopotamije prve izmislile karmin, tj. neku njegovu primitivnu verziju u vidu mrvljenog poludragog kamenja kojim su ukrašavale usne.

Neće vas iznenaditi da je baš Kleopatra prva razumela snagu crveno obojenih usana, a da bi tu boju dobila nije se libila da zgnječi pokojeg mrava i drugog insekta. Ok, neke su žrtve za lepotu morale pasti… (#Cleopatra)

Zavodljive, krv-crveno obojene umanjene usne gejše, specifičnog oblika, krile su mnogo toga :  od identiteta one koja ih nosi do velikih tajni japanskih bogataša  koje su zabavljale (#geysha)

Boreći se za pravo glasa na ulicama Njujorka , krajem 19. i početkom 20. veka, pripradnice čuvenog Suffragates ženskog pokreta – nosile su crveni karmin (#suffragetes ). Tako je on postao i jedan od jasnih feminističkih simbola.

Jedan od najvećih zločinaca svih vremena, Adolf Hitler , se izgleda plašio moći crvenog ruža, čim je zabranio da ga posećuju dame koje su bile “napadno našminkane, nosile crveni karmin i imale nalakirane nokte”.

Prve filmske zvezde nosile su izrazito tamne nijasne crvenog karmina, budući da je jedino tu boju oko tadašnje kamere moglo prepoznati. Nešto kasnije, velike dive poput Merlin Monro (#MerilinMonroe)  učinile su  crveni ruž toliko popularnim da ga pedesetih godina u Americi nosi čak 95% žena!

                                                                                                                                                            Maybelline foto baza

Brojne današnje  zvezde, poput  Dite fon Tiz,  Tejlor Svift i Gven Stefani, čvrsto se  drže crvenog ruža kao svog zaštitnog znaka (#DitaVonTeese #TaylorSwift #GwenSteffany), a evo I šta o njemu misle slavne lepotice: 

 “Visoke potpetice I crveni karmin učiniće da prema vama osete božansko strahopoštovanje” - Dita fon Tiz

  “Lepota je, po meni, osećati se dobro u svojoj koži. To, ili jako dobar crveni ruž.” – Gvinet Paltrou

  “Nikada se ne udaljavam mnogo od crvenog ruža, je l’ da?  Verovatno mislim da moje lice izgleda lošije bez njega– Tejlor Svift

Crveni ruž je,  dakle, čista klasika.  Koliko god se sporadično pojavljivali trendovi nekih drugih boja, niti jedan ne preti da sa trona zbaci ovog kralja među ruževima.Nepogrešiv i u najformalniji prilikama, poželjan u najintimnijim trenucima, taj je koji će “podići” svaku odevnu kombinaciju, baš kao I tvoje samopouzdanje kad zatreba. 

Pogrešan može biti jedino ako ga nepravilno naneš. Ali bez brige , i za to imamo rešenje. Sve što treba da uradiš, je da pogledaš ovaj kratki i stvarno korisni tutorijal 

Za ovaj izgled preporučujemo

  • Color Riche Pure Reds L'Oreal Paris

    Poručite odmah
  • NYX MATTE LIPSTICK MLS08 - PURE RED

    Poručite odmah
  • Color Sensational Creamy Matte by Maybelline New York

Povezane teme: crveni karmin, karmin, ruž, usne, poznati

3/5
Samo ulogovani korisnici mogu da ocenjuju

Komentari ( 0 )

Registrujte se / Ulogujte se se da biste ostavili komentar

Registrujte se / Ulogujte se

Registrujte se / Prijavite se

Makeup recommends

Najbolji mat ruževi na makeup sceni

Čak i kada bi ih u proleće ili leto “smenili” sjajni karmini, mat tekstura se brzinom svetlosti pobedonosno vraćala na tron, a kako stvari stoje, suve...